Wat bedoelt mijn hond?

Veel mensen kennen de taal van hun hond prima, maar er zijn ook mensen die geen idee hebben wat hun hond hen vertelt. Honden communiceren onderling veel, maar ook met ons. Als wij hen niet begrijpen en er niet op in gaan, dan gaat dat frustreren. Dat zouden wij zelf ook hebben. Als ik iets duidelijk maak naar anderen en zij gaan er niet op in, dan wordt ik ook op den duur boos. Ik voel  mij dan niet serieus genomen, want er wordt niet naar mij geluisterd.  Zo werkt het ook bij honden... 

Bijtincidenten

Zo ontstaan vaak bijtincidenten. Helaas zien we dat vaak bij kinderen. Kinderen willen de hond graag omhelzen en knuffelen.  De hond geeft iedere keer door bepaalde signalen te laten zien, aan, dat hij dit niet wil. Het kind en zijn ouders zien dit niet, want  het is zo schattig. De hond zal het een poos gedogen, maar krijgt hier erg veel stress van en raakt gefrustreerd. Op een dag zal hij nog maar één keer waarschuwen en valt uit. Je hoort dan dat mensen zeggen dat het uit het niets kwam. Dat er niks aan de hand was. Het ligt aan de hond, die is vals. Niet meer te vertrouwen. 

Dit is zo verdrietig, de hond heeft al weken, zo niet maanden aangegeven dat hij dit niet wil! Heel netjes van hem, maar er wordt niet geluisterd. 

Signalen

Wat zijn dan belangrijke signalen om te kennen en herkennen? Er zijn een heleboel! De één heeft met stress te maken, de ander is een  kalmeringssignaal. Voor ons maakt het niet uit, als we maar luisteren en op de goede manier reageren.

Hieronder een aantal signalen.

Let wel op de context waarin het signaal wordt gegeven! Als een hond hijgt wil dat niet altijd betekenen dat hij stress heeft, hij kan het ook gewoon warm hebben...