Gevoelig bindweefsel

Bindweefsel kan klachten geven, dat weten we... zowel bij mensen, maar dus ook bij honden. 

Pijnlijk

Het kan zijn dat het bindweefsel door beschadiging of door stress erg strak zit. Dit is gevoelig, de doorbloeding is minder goed en de spieren komen vast te zitten. Vrouwen krijgen het op benen, heupen, billen en armen. Honden krijgen het op nek, rug, flanken, sacrum en billen. Het is erg pijnlijk, bij een stoot is er snel een blauwe plek en het voelt snel beurs aan.

Soepel

Gelukkig zijn er massagetechnieken die het bindweefsel soepeler kan maken.. Bij mensen is dit zo en ook bij honden. De behandeling is pijnlijk, dus voorzichtigheid is geboden. Toch laten honden het toe, zij weten instinctief dat het goed voor ze is. 

Massage

Tijdens de massage van de hond pas ik deze techniek toe als ik voel dat er teveel bindweefsel in een bepaald gebied is. Het zijn ook de oudere honden die hier last van kunnen hebben. Stijfheid en stramheid komt soms door artrose, maar dus ook door te strak bindweefsel. 

Controle

Het is goed om regelmatig de hond te laten navoelen of het bindweefsel soepel of te strak is. Een hond zit bij te strak bindweefsel echt niet lekker zijn vel. Als het te lang duurt, is het bijna niet meer te corrigeren en de hond krijgt steeds meer pijn. Ook kunnen er Triggerpoints ontstaan in de spieren, doordat de spieren niet meer leren om te ontspannen. 

Wat Triggerpoints zijn, leg ik in een ander artikel uit....