Symptomen

Kent u dat? Uw hond heeft lekker gespeeld met andere honden, maar loopt daarna mank? U denkt nog wel dat hij een beetje te wild is geweest, maar ach, gebeurt wel vaker. Toch is het vreemd, want de ene dag loopt hij mank en de volgende dag huppelt hij weer als een jonge hond..
Ook valt het u op dat als hij lekker in de mand ligt, hij af en toe opspringt en naar een plek bijt alsof hij vlooien heeft. U controleert uiteraard of hij vlooien heeft, maar u vindt helemaal niks.. Hoe kan dit nu? En dat mank lopen is toch ook wel vreemd.

Pijn

Uw hond heeft hoogstwaarschijnlijk Triggerpoints. Deze kunnen behoorlijke pijnklachten geven. Zo erg dat de hond mank loopt of opspringt van de pijn. Triggerpoints geven namelijk vreemde pijn. Het lijken spierknopen, maar ze zijn toch anders. Triggerpoints geven uitstralingspijn. Dus je kunt pijn en getintel in je hand en vingers voelen, maar de triggerpoint, de boosdoener zit in je schouder. Zo is het ook met honden en paarden. Een hond die ergens tegenaan gebotst is, kan dus een triggerpoint in zijn schouder of billen krijgen. Hij krijgt uitstralingspijn in zijn poot en gaat manken. De spier waar de triggerpoint in zit is zo verkrampt dat hij zich niet meer kan ontspannen. 
Dit zijn de honden die bij mij komen na een bezoek bij de dierenarts. Er zijn foto"s gemaakt of een scan en er is niets gevonden. Heel logisch, want het is een spierenkwestie. De pijn lijkt op een zenuwpijn, maar het is echt een spier die pijn geeft. Bij mensen werkt dit precies zo..

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is, wat ik al aangaf, een soort spierknoop. Hij zit altijd in de spierbuik en er zijn verschillende soorten. Je hebt de hoofdtriggerpoint, de satelliet triggerpoint en de slapende triggerpoint. De slapende triggerpoint kan jaren ergens zitten zonder klachten te geven. De satelliet triggerpoint zitten altijd om de hoofdtriggerpoint heen. Als je die er uit haalt, heeft het geen zin. Je moet om de klachten te verhelpen altijd de hoofdtriggerpoint hebben. Maar dat is dus ook het lastige eraan. Je weet soms niet welke de hoofdtriggerpoint is. 

Hoe werkt dit?

Triggerpoints zitten op vaste plekken in de spieren. Als ik het vermoeden heb dat er sprake is van triggerpoints, dan tast ik die spieren af en voel met mijn vingers. Ik kan ze dus voelen. Er zijn echter triggerpoints, nog kleiner dan een puntje van een speld, dan is het moeilijk, maar over het algemeen spoor ik ze op en ik haal ze met mijn duim eruit. Dit is zeer pijnlijk voor de hond. In het begin vinden ze het niet leuk, maar al snel voelen ze de opluchting. Ik zorg ervoor dat de spier weer glad is en zich kan ontspannen. Soms schiet de triggerpoint er weer in, maar een spier heeft geheugen en nadat hij er een aantal keer is uitgehaald zal hij wegblijven. De hond heeft geen klachten meer en huppelt weer vrolijk rond. 

Het is belangrijk om niet lang te wachten met behandelen. Hoe langer de triggerpoint er zit, hoe lastiger het is om hem definitief te laten verdwijnen. Bij heel lastige gevallen verwijs ik door naar een dierenarts die dry needling doet. Ik doe het met mijn duim, de dierenarts behandelt dan met naaldjes. 

 

Daar waar het kruisje is, zit de triggerpoint. Deze geeft uitstraling naar de bil.