Wat is massage?

Met massage werk ik met mijn handen op de vacht en de huid van de hond. Er zijn diverse technieken om de hond te masseren. Er zijn lengtestrijkingen, harkstrijkingen, cirkelstrijking, knedingen, huidverschuivingen, kortom, teveel om op te noemen. Al deze technieken pas ik toe op diverse plaatsen van het lichaam. Je kunt het zacht doen, maar je kunt ook de druk opvoeren.

Massage werkt via de huid, het bindweefsel, de spieren en de zenuwuitlopers op de hersenen. De hersenen geven signalen door aan de spieren dat zij bijvoorbeeld moeten ontspannen. Ook worden er door de positieve werking van massage hormonen aangemaakt die er voor zorgen dat de hond zich beter gaat voelen. Hierdoor leert de hond sneller en beter. De stresshormonen en andere afvalstoffen worden versneld afgevoerd door het lichaam via het lymfesysteem en de bloedcirculatie. Er kunnen zelfs na verloop van tijd nieuwe banen aangemaakt worden in de hersenen, die bijvoorbeeld angst weghalen of een hond meer zelfvertrouwen geven.

 Fysieke klachten

Als een hond bijvoorbeeld ouder is, dan kan hij nogal stijf en stram worden. Ook artrose is een veel voorkomende klacht. De spieren worden minder stevig of er is sprake van spieratrofie en de rug kan gaan doorzakken. Een massage is dan heel goed om de doorbloeding van de spieren op gang te krijgen.
Honden met HD of ED behandel ik ook, in overleg met de dierenarts. Honden, ook mensen trouwens, kunnen Triggerpoints in een spier hebben (dit is een soort spierknoop). Triggerpoints geven veel klachten en kunnen niet door foto's of scans opgespoord worden. Ik kan deze voelen en met een bepaalde techniek er uit halen.

Angstige of onzekere honden

Als de hond psychische problemen heeft, of problemen met gedrag, kan hij goed geholpen worden met behulp van massage. Onzekere en angstige honden hebben hier veel baat bij. Honden die uit het buitenland of uit een asiel komen, zoals mijn eigen honden, hebben vaak een rugzak met allerlei trauma’s. Zij hebben erg veel baat bij de behandelingen. Bij dergelijke honden zal ik niet direct beginnen met alleen masseren, maar zal eerst een vertrouwensband opgebouwd moeten worden. Mocht het nodig zijn dan adviseer in sommige gevallen om ook een gedragsdeskundige er bij in te schakelen.

Honden die het nog erg spannend vinden om aangeraakt te worden geef ik in het begin geen massage. Ik begin met hen met de TTouch. Dit zijn zachte technieken die kleine huidverschuivingen geven. De hond wordt bewuster van zijn lijf en raakt aan aanraken gewend. 

Sporthonden

Sporthonden hebben baat bij een warming up voordat ze de prestatie moeten leveren en een cooling down als ze klaar zijn met de sport. Ook mensen doen dit, dus waarom niet bij een hond? Zij kunnen ook een spier verrekken of een kneuzing krijgen. In de paardensport is de massage al heel lang bekend. In de hondenwereld is het nog nieuw, maar er komt steeds meer bekendheid.